Česko žije masopustním veselím

Praha - Na mnoha místech České republiky se lidé můžou připojit k průvodům masek. Tradiční koleda se už po 19. bude slavit v Českých Budějovicích. Pozadu nezůstane ale ani celá řada dalších měst, například Český Krumlov, Hradec Králové nebo Ostrava. V Praze vyvrcholí už tradiční žižkovský masopust. Období karnevalů, v českém prostředí známé jako masopust, začíná už 6. ledna na Tři krále a trvá až do Popeleční středy. Potom už následuje čtyřicetidenní půst, ten vrcholí až na velikonoční Velký pátek. Masopust je tedy podle tradice poslední příležitostí dobře a hodně se najíst a také napít.

Právě dobré jídlo je jedním z největších lákadel masopustních průvodů. Mimo tradičních jitrnic a jelit festivalové programy nabízí také moderně upravené delikatesy české i světové kuchyně. Některé restaurace mají rok co rok i speciální karnevalové menu. „My jsme pro naše hosty připravili jelení závitky plněné vepřovými žebírky, marinovanými v medu a sezamu,“ popisuje masopustní specialitu ředitel restaurace Martin Měchura.

Masopust je ale pro mnohé především průvodem masek a kostýmů. V hlavním městě půjde průvod maškar na závěr pětidenního žižkovského masopustu kolem žižkovské věže, radnice a slavnostní zakončení proběhne v půl deváté večer na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Vydáno pod