Bývalí manažeři karlovarské nemocnice obviněni

Karlovy Vary - Policie obvinila dva bývalé manažery Karlovarské krajské nemocnice z tunelování. Podle deníku Právo má jít o bývalého výkonného ředitele Davida Hanzla a jeho ekonomického náměstka Vladimíra Keřku. Oba byli ve vedení za společnost Česká zdravotní, která nemocnici řídila na základě mandátní smlouvy s Krajským úřadem.

O nejasných praktikách ve vedení nemocnice se začalo hodně nahlas mluvit na začátku roku 2008. Lékaři a sestry, kteří na ně poukazovali, dokázali přivést na několik protestních akcí před Krajský úřad a do ulic Karlových Varů tisíce lidí. Nakonec přinutili bývalé vedení kraje jmenovat nové manažery. „Škoda, kterou měli oba obvinění způsobit, měla dosáhnout částky 2,5 milionu korun. My vyhodnocujeme ještě další důkazy a nemohu do budoucna vyloučit ještě další obvinění,“ říká mluvčí Úřadu pro odhalování korupční a finanční kriminality PČR Roman Skřepek.  

Karlovarská státní zástupkyně Dana Vojdychová, která na případu pracuje, zatím obvinění neupřesnila kvůli informačnímu embargu. Obvinění ale jakoukoli vinu popírají. „Nám bylo doručeno sdělení o porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obratem jsme podali stížnost, protože k žádnému porušení při správě cizího majetku nedošlo,“ tvrdí bývalý jednatel Karlovarské krajské nemocnice David Hanzl.     

Policie zahájila vyšetřování na základě dvou trestných oznámení na neznámého pachatele. První podalo na nátlak veřejnosti bývalé vedení kraje. „Neprobíhala evidence zdravotnického materiálu a ztratila se celá řada významných dokumentů,“ zdůvodňuje důvody pro podání trestního oznámení mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Andrea Bocková.   

Druhé trestní oznámení podal primář krajské nemocnice a člen její dozorčí rady Tomáš Pospíšil. „My jsme měli podezření při nákupu materiálu pro kardiointervenci, protože tam mohlo dojít k předražení materiálu. Proto jsme podali trestní oznámení,“ vysvětluje primář Pospíšil.    

Pro nemocnici, veřejnost i krajský úřad jsou jakékoliv informace o tunelování, respektive o špatném hospodaření v nemocnici velmi citlivé. V roce 2007, na vrcholu mandátního vedení obviněnými manažery, vykazovala dluh 122 miliónů korun.