Podezřelé prodeje majetku města Liberec

Liberec - V souvislosti s prodejem majetku města Liberce padla dvě trestní oznámení. Podala je dvě občanská sdružení. Město se podle nich podivně zbavuje nemovitostí přes městskou akciovku Sportovní areál Ještěd. Radnice i zmíněná společnost ale něco takového odmítají.

Město Liberec je špatný správce majetku a Sportovní areál Ještěd jako městská akciovka slouží hlavně k zneprůhlednění prodejů nemovitostí. Tak to vidí oba subjekty, občanská sdružení Oživení a Čmelák. Vše prý probíhá podle stejného scénáře: Radnice daruje nebo prodává pod cenou Sportovnímu areálu Ještěd majetek. Ten ho dál prodává realitní kanceláři a ta za něj pak utrží až trojnásobek původní ceny. „V Liberci došlo ke školácké chybě, protože ty prodeje jsou zřetelně nevýhodné. A ta nevýhodnost a výše škody se dají dost přesně vyčíslit,“ tvrdí předseda sdružení Oživení Tomáš Kramár.      

Sdružení v trestním oznámení upozorňují na čtyři obchody, kterými se prý město připravilo o zhruba deset milionů korun. Například cena pozemku s domem ve Vesci podle nich vzrostla v průběhu opakovaných směn a prodejů mezi radnicí a areálem z devíti set tisíc na téměř tři miliony korun. „Toto je spíše špička ledovce. Těch nevýhodných smluv a převodů bylo v minulosti mnohem víc,“ uvádí opoziční liberecký zastupitel a předseda sdružení Čmelák Jan Korytář. „V těchto případech mohl být spáchán trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku. Tam hrozí trestní sazba dva až osm let,“ říká právní zástupce obou sdružení Pavel Grošpic.  

I přes opakované žádosti radnice odmítla případ komentovat. Stejně tak vedení Sportovního areálu Ještěd se nechtělo k prodejům jakkoliv vyjádřit.  V Liberci přitom nejde o první případ, kdy se státní zastupitelství zabývá prodejem městských nemovitostí. Dvacet tři libereckých zastupitelů už ze stejného důvodu čelí obvinění z trestného činu porušování povinností při správě majetku.