Novému obchvatu Jihlavy dominuje zbytečný most

Jihlava - Čtyřicetimetrový železobetonový most za deset milionů korun, který nikam nevede a po kterém nejezdí žádná auta, stojí nad novým obchvatem Jihlavy. Na náklady státu ho nechalo vybudovat město. Teď přiznává, že možná zbytečně, protože ho zatím nemá jak využít. Naposledy po něm před oblevou projížděli lyžaři, využívá ho jen lesní zvěř k přebíhání přes novou frekventovanou silnici. Most se tak stává adeptem na titul kuriozita roku.

V místě, kde dnes stojí most, vedla dříve stará dlážděná vojenská cesta, kterou armáda využívala sporadicky jako jeden z přístupů k bývalé raketové základně na Pístově. Místní vzpomínají, že tudy vojenská technika projela maximálně jednou do roka a nikdo jiný cestu nevyužíval. Náměstek primátora Jihlavy Josef Kodet (KDU-ČSL) sdělil, že most byl postaven z důvodu zachování komunikačního propojení.

Mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis připouští, že situace může vypadat kuriózně, ale most prý v budoucnu najde své využití. Armáda objekty za Jihlavou opustila už před lety, dodnes ale není jasné, kdo a jak je bude využívat dál. Město chce teprve letos zadat zpracování studie využitelnosti. Tvrdí, že most v těchto místech potřeba bude.