Lipová alej v pardubické Dukle má ustoupit parkovišti

Pardubice - Padesát let stará lipová alej na pardubickém sídlišti Dukla má ustoupit parkovišti. Vykácení zdravých stromů v Jilemnického ulici jako řešení nedostatku odstavných míst považuje řada místních obyvatel za skandální. Namítají, že tento zásah výrazně zhorší životní prostředí. Radní se brání tvrzením, že se jedná o náhradu staré a nemocné zeleně novou výsadbou.

Stromořadí na pardubickém sídlišti Dukla lemuje silnici téměř padesát roků. Podle schválené urbanistické studie se ale má všech čtyřicet osm lip vykácet. Ustoupit mají parkovacím místům. „Byla by to absoutně škoda a bylo by mi těch stromů líto,“ říká jeden z místních obyvatel. „Vždyť stromy čistí ovzduší, nedokážu si to bez nich představit. K Dukle prostě hodně zeleně patří,“ argumentuje druhý. „Ty stromy by tady vydržely ještě hodně dlouho,“ dodává třetí.

Na jedné straně zastánci letité aleje, na druhé straně řidiči, kteří již dnes parkují, kde se dá. Tak vypadá spor o budoucí podobu Jilemnického ulice. „Takových 70 % aut stojí dnes na trávě. A to kácení je vlastně náhrada nemocné zeleně za zdravou,“ uvádí starosta městského obvodu Pardubice 5 Jaroslav Kňava.   

Radnice se podle starosty opírá o posudky Agentury ochrany přírody, ale i České inspekce životního prostředí. Některé stromy jsou nemocné a jiné potřebují ořezat. Že by měly parkovišti ustoupit hlavně zdravé lípy, to se nelíbí ani opozici. „Tato silnice je uzpůsobená na dopravu, jezdila tudy i městská hromadná doprava, ale není uzpůsobena k parkování,“ říká zastupitel městské části Pardubice 5 Jiří Kalousek z ČSSD. „My máme studii, projektovou dokumentaci i stavební povolení, ale pořád chceme citlivě jednat s obyvateli okolních domů,“ vysvětluje starosta Jaroslav Kňava.   

Diskuzi o kontroverzním kácení lipové aleje chce starosta svolat už příští týden. Kromě obyvatel sídliště by se do jednání měli zapojit i zástupci pardubického magistrátu.