Obci Prameny hrozí exekuce kvůli projektu stáčírny

Cheb - Obci Prameny na Chebsku hrozí kvůli dluhům exekuce na veškerý majetek. Podle starosty doplácejí na to, že jsou v první ochranné zóně Slavkovského lesa. V minulosti kvůli tomu dokonce zastavili projekt na výstavbu stáčírny minerálních vod. Do jeho přípravy přitom radnice investovala miliony korun.

Nápad na využití bohatých zdrojů minerálních vod vznikl v roce 1993. Radnice investovala do vrtů, licencí a o pět let později už měla pro investora i stavební povolení. Ochráncům přírody se ale stavbu povedlo zablokovat. „Neustálým protahováním, a já se nebojím říct sabotáží, to investor nakonec vzdal,“ tvrdí starosta obce Prameny Václav Brenner.

Obec měla vydělávat na každém litru minerálky, ročně to mělo být až 15 milionů korun. Místo toho ale přišly dluhy. „Jeden vrt nás vyšel asi na milion korun a těch vrtů jsme udělali zhruba třináct,“ naznačuje starosta výši obecní investice.

Dnes mají Prameny roční rozpočet tři miliony a podle některých zastupitelů dluh až padesát milionů korun. Vzniklo proto sdružení Prameny bez dluhů, které chce budoucnost obce směřovat k lázeňství a cestovnímu ruchu. „Chceme sem přitáhnout investory, aby se tady něco dělo,“ říká opoziční zastupitel a člen sdružení Prameny bez dluhů Jiří Dvořáček

Jenže předčasné volby v lednu těsně vyhrál staronový starosta. A ten se projektu stáčírny nechce vzdát. Proti už nejsou ani ochránci přírody, ale výstavbu nepovolí přímo v obci, tedy v prvním ochranném pásmu. „My jsme řekli ano, ale s tím, že zde nebude možná kamionová doprava,“ přiznává ředitel Správy CHKO Slavkovský les Jan Schlossar.

Minerální voda tak bude muset vést potrubím k nejbližší hlavní silnici. S tím už musí počítat i investoři. Podle starosty mají zájem tři firmy.„Očekávám zprávy, do jaké míry se nám podaří zájem těch investorů oživit,“ uzavírá starosta Václav Brenner.

Podle starosty je úspěšné dokončení projektu stáčírny minerálních vod poslední šancí, jak dostat obec z dluhů. V opačném případě bude radnice nucena rozprodat veškerý majetek.