Podnikatelé z Lipna chtějí lanovku do rakouského lyžařského areálu

České Budějovice - Podnikatelé z okolí Lipna volají po výstavbě lanovky z Česka do rakouského lyžařského areálu Hochficht. Jejich petici už podepsalo přes 3000 lidí, trať by ale částečně procházela první zónou šumavského národního parku, což je pro ochranáře nepředstavitelné. Stavba v první zóně parku by podle nich navíc vyžadovala výjimku ze zákona přímo od vlády. Podnikatelé už dříve neúspěšně žádali uvolnění části Boletic pro lyžařský areál. V pátek a o víkendu lyžuje na Hochfichtu kolem 4 tisíc Čechů.

„Ta petice vyjadřuje přesně to, co tady místní lidé chtějí,“ uvedl spoluorganizátor petice Ivo Horváth. Aby se nyní milovníci zimních sportů dostali na rakouské sjezdovky, musí absolvovat dvacet kilometrů po úzké a rozbité silnici, kterou policie pro auta doporučila raději neotevírat.

Nevládní organizace ale s jejím rozšířením nesouhlasí. „Je to jen další forma politického tlaku na to, aby se tady méně chránila příroda,“ domnívá se ředitel Správy Národního parku Šumava František Krejčí.

Podnikatelé mají, kromě podpory regionu, i další argument. Elektřinou poháněná lanovka je podle nich daleko šetrnější k životnímu prostředí než stovky a tisíce aut. Starosta Horní Plané Jiří Hůlka (nez.) je přístupem státních orgánů k místním problémům „skutečně hodně rozčarovaný“.

Organizátoři chtějí petici předat členům vlády a předsedovi parlamentu v průběhu dubna. Zároveň hodlají zveřejnit i čísla o nezaměstnanosti obyvatel v této části Lipenska.