Spor o vodu míří k soudu

Milevsko - Bez pitné vody zůstaly desítky lidí v rodinných domcích na okraji Milevska. Přípojky spravuje místní podnikatel a ten včas nezaplatil zálohy. Údajně proto, že lidé sami neplatí. Vodárenská společnost vodu zastavila a spor teď řeší i sám starosta. Podnikatel tvrdí, že mu lidé dluží peníze. Majitelé rodinných domků se však brání, že ani po dvou letech nemají v rukou pořádné smlouvy. A chtějí kvůli tomu podat trestní oznámení.

Voda z kohoutků jenom kape. Sociální zařízení nefungují a bojlery na ohřev vody jsou prázdné. „Situace nám způsobuje velké problémy, protože my i sousedi máme malé děti,“ stěžuje si obyvatel Milevska Roman Staněk.

Vodárenská společnost přivádí vodu k vodoměru podnikatele. Ten jí pak distribuuje do pěti rodinných domů. Teď ale dluží na zálohách. „Na základě upomínek, které byly doručeny panu Šindelářovi, došlo k uzavření dodávek vody,“ říká vedoucí zákaznického centra 1. JVS České Budějovice Petr Zikeš.

Podle podnikatele jsou na vině sami lidé. Ti mu prý zálohy za odběr vody nezaplatili. Mnozí ale mají obavu, že by o peníze přišli. Za celé dva roky nemají totiž v ruce platnou smlouvu o odběru vody. „Nevěříme tomu, že by ty zálohy poslal dál,“ neskrývá obavy Roman Staněk. „Návrhy smluv jsem předal všem. Bylo mi řečeno, že se jim tam něco nelíbí,“ hájí se provozovatel vodovodních přípojek Jiří Šindelář. „Byla to smlouva jednostranná, kterou jsme za těch podmínek nemohli podepsat,“ oponuje Roman Staněk.

Dnes situaci na místě kontroloval i starosta Milevska. Město do soukromých aktivit podnikatele zasahovat nemůže. Přesto lidem slíbilo pomoc. „V tuto chvíli jednám s 1. JVS a snažím se zajistit cisternu,“ říká starosta Milevska Zdeněk Herout.

Podnikatel, který vodovodní přípojky spravuje, necítí za vzniklé problémy zodpovědnost. Nedokáže však odhadnout, kdy voda opět poteče. „Zodpovědnost by měli mít hlavně oni, aby si plnili své závazky,“ uzavírá Jiří Šindelář.

Lidé, kteří jsou teď bez vody, chtějí podat trestní oznámení. Svých práv se budou domáhat u soudu.