Přírodnímu parku mezi pražskými sídlišti hrozí masivní zástavba

Praha - Nedotčenému přírodnímu parku Hostivař-Záběhlice mezi pražskými sídlišti Chodov, Zahradní Město, Spořilov a Košík hrozí masivní zástavba. Městská část Praha 10 požádala o změnu v územním plánu. Pokud ji zastupitelé schválí, začne se stavět. Nespokojení občané už proto zorganizovali petici „Za zelené Trojmezí“ a doufají, že se jim rozhodnutí zastupitelů hlavního města Prahy podaří změnit. Do jaké míry vezmou petici i ostatní výhrady proti navrhované změně v úvahu, bude zřejmé 26. března. Nezastavěné území má celkovou rozlohu přes 2 500 000 metrů čtverečních.

„My chceme, aby tam vznikl centrální městský park, chceme, aby tam samozřejmě byla zachována ochrana zeleně, ale rovnou říkám, že k nějaké zástavbě tam pravděpodobně dojde,“ řekl ČT starosta MČ Praha 10 Vladislav Lipovský. Pozemky mají převážně soukromé vlastníky, kteří ale mají omezené možnosti, jak se svým vlastnictvím nakládat. V posledních letech se proto objevilo hned několik projektů, co s rozsáhlým územím udělat. Jedna z podob návrhu vykresluje jeden obytný dům vedle druhého.

Městská část odůvodňuje změnu územního plánu tím, že současný stav nedává jiné možnosti využití. Pole i sad uprostřed panelové zástavby podle ní postrádají smysl. Část „Trojmezí“ ale leží v přírodním parku Hostivař-Záběhlice. V nivě Botiče se také nalézá přírodní památka Meandry Botiče. „Návrh počítá s likvidací přírody. S likvidací ploch pro rekreaci, které jsou jedinou možností využití pro desetitisíce lidí v okolí,“ uvedl člen petičního výboru „Za zelené Trojmezí“ Jan Chvátal.

V bezprostředním sousedství Trojmezí se nachází i Středisko ekologické výchovy hl. města Prahy Toulcův dvůr, které šíří petici a informace o Trojmezí na svých internetových stránkách. Snahy o zastavění této lokality nejsou podle Ing. Jana Chvátala z Toulcova dvora nové: „Vše začalo asi před pěti lety, kdy se okolní městské části spojily a společně podaly podnět ke změně územního plánu.“ Vzhledem k tomu, že městské části nedodaly včas podklady pro projednávání tohoto návrhu, bylo projednávání celé změny odsunuto.

  • Trojmezí- změny územního plánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/749/74847.jpg
  • Trojmezí - současný stav zdroj: www.toulcuvdvur.cz/trojmezi/aktuality http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/749/74850.jpg