V Plzni analyzují důvody bezdomovectví

Plzeň - Rodinné problémy, alkoholismus a drogy jsou nejčastější důvody, proč se člověk ocitne v problémech a na ulici. V posledních měsících přibyl ještě jeden důvod -  světová krize. Lidí bez domova kvůli propouštění radikálně přibývá i na západě Čech. Plzeňská radnice už zpracovává analýzu o situaci bezdomovců ve městě. Podle výsledků pak chce situaci řešit.

Dvaačtyřicetiletou Marii vyhodil přítel z bytu. Měsíc strávila na ulici, má omrzliny na rukou i obličeji. „Jezdila jsem v nočních autobusech a trolejbusech. Byla jsem špinavá a jsem moc ráda, že se mě ujala charita,“ líčí svůj osud Marie.

Kolik je v Plzni bezdomovců nikdo neví. Noclehárny praskají ve švech, lidí v nouzi navíc přibývá kvůli krizi a propouštění v regionu. „Letos jsme skutečně zaznamenali značný nárůst lidí bez domova,“ přiznává Džemal Gërbani z Městské charity Plzeň. „Nemám kam jít,“ říká jeden z bezdomovců. „Dostal jsem výpověď z bytu z důvodu neplacení nájemného,“ uvádí svou zkušenost druhý. „Na ulici jsem kvůli tomu, že jsem bral drogy,“ přiznává třetí.

Bezdomovectví v Plzni zásadním způsobem narušuje veřejný pořádek. Množí se stížnosti občanů, bezdomovci přespávají už i na schodech v panelácích. „Snažili se dostat do sklepa. Dělají zde nepořádek, a když jim něco řeknete, tak vás napadnou,“ svěřuje se jeden z obyvatel panelového domu v Plzni.

Plzeňská radnice chce zjistit, kolik bezdomovců ve městě je, kde se zdržují přes den, kde nocují, ale i jaký mají zájem o pomoc s návratem do normálního života. „Rozhodli jsme se zadat analýzu, která nám určí typy bezdomovců. Chceme odlišit ty, kteří se do této situace dostali nedobrovolně, od těch, kteří si tento stav vybrali dobrovolně,“ vysvětluje plzeňský radní Karel Paleček.

První výsledky analýzy bezdomovectví bude mít radnice koncem května.