Vandalové zničili stromy u Stráže nad Nežárkou

Stráž nad Nežárkou - Neznámí vandalové zničili 110 mladých stromů u silnice na obchvatu Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Před dvěma lety je tam vysadilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jako součást stavby. Obec tak zřejmě nebude mít ochranu před hlukem a prachem. Vandalové tam řádili už podruhé a na místě zůstala jen mrtvá alej.

„Koncem roku poničili šedesát stromků,“ uvedl Jan Lapice z českobudějovického ŘSD. Teď se na místo opět vrátili a za sebou nechali zničených dalších padesát stromků. Škoda je více než čtvrt milionu korun.

Podle starostky Stráže nad Nežárkou Věry Tomšové to nebylo cílené a udělala to nějaká parta, která neměla co dělat. Na poškozené stromy upozornili vedení města i českobudějovické ŘSD místní lidé. Policisté šetřením nezjistili konkrétního pachatele a případ odložili.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic vysadilo podél jihočeských silnic tisíce podobných stromů, ale takové škody jako ve Stráži nad Nežárkou nikdo nepamatuje. „Dělám u podniku 35 let a za těch 35 let se mi tohle v životě nestalo,“ uvedl Lapice.

Ředitelství silnic a dálnic nové stromy u Stráže nad Nežárkou prozatím nevysadí, protože nemá jistotu, že se vandalové nevrátí.