Hackeři ochromili Pardubickou krajskou nemocnici

Pardubice - Dvoudenní výpadek centrální počítačové sítě zasáhl provoz Pardubické krajské nemocnice. Lékaři ani sestry se po celou dobu nemohli dostat do databáze pacientů. Podle vedení zdravotnického zařízení útočili počítačoví hackeři. Zdravotnický personál na výpadky systému zvyklý je, ty však bývají poměrně krátkodobé, většinou trvají nejvýše hodinu. Vir bylo obtížné dohledat a zlikvidovat, k úniku nebo zneužití citlivých údajů však podle vedení nemocnice nedošlo a ani nemohlo.

Dlouhodobý výpadek sítě v pardubické krajské nemocnici způsobily počítačové viry, které ochromily používání celého systému. Komplikace to přineslo lékařům a sestrám takřka na všech odděleních, nejvíce ale třeba na ambulancích, kde jsou počítačové databáze v nepřetržitém provozu a hodně využívané. Ředitel nemocnice Josef Šimurda řekl, že v přetížené síti bylo obtížné vir dohledat a zlikvidovat, nicméně to se údajně podařilo až po dvou dnech a nyní už je systém v provozu.

Zdravotnický personál je zvyklý na poměrně krátkodobé, třeba hodinové, výpadky. Také v tomto případě přišly na řadu psací stroje náhradní počítačové aplikace, do kterých lékaři vkládali data pacientů. Na otázku, zda nedošlo nebo nemohlo dojít k úniku nebo zneužití citlivých údajů, vedení nemocnice odpovědělo, že nikoli. Útoků počítačových hackerů v poslední době přibývá a i velká zdravotnická zařízení by měla být připravena chránit bezpečnost informací, jak potvrdila mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

Personál Pardubické krajské nemocnice se podle některých lékařů a sester nesmí do médií otevřeně vyjadřovat. Přesto si někteří posteskli, že jim chybějí přesné instrukce, jak v podobných případech postupovat.