Školám na Karlovarsku vadí nová pravidla při přijímačkách

Karlovy Vary - Nová pravidla pro přijímání studentů vadí ředitelům středních škol v Karlovarském kraji. Podle nich bylo poprvé možné podat přihlášku až na tři školy najednou. Na oficiální výsledky si přitom děti musí počkat až do 22. dubna. To školám komplikuje přesný přehled o počtu skutečných zájemců. A nepomohlo ani zrušení přijímacích zkoušek.

Karlovarská Obchodní akademie eviduje 351 přihlášek na 90 volných míst. Přesto ale může mít nakonec nových studentů málo. „Od jednoho uchazeče přišly tři přihlášky. Ten žák je výborný, splnil kritéria, už teď víme, že se rozhodne jen pro jeden obor, takže na těch zbylých dvou oborech blokuje místo,“ popisuje situaci zástupkyně ředitelky Obchodní akademie Karlovy Vary Lenka Pokludová.

Ještě horší je situace, kdy je žák přijat na tři školy a ani jedna z nich zatím neví, kterou si vybere. Ředitel karlovarského gymnázia odhaduje, že tak přijde až o 50 procent studentů. „Nervozita těch nepřijatých bude velká, takže se nepředpokládá, že by ve druhém kole ti uchazeči dali jen jednu přihlášku. A pak přijde třetí kolo a to už máme možná červen,“ říká ředitel Prvního českého gymnázia Karlovy Vary Zdeněk Papež.

Další problémy řeší odborně zaměřené školy. Keramická průmyslovka v Karlových Varech doplácí na nedávnou krizi v porcelánkách. Podle ředitele se kvůli tomu letos do technických oborů nepřihlásil nikdo. „Je to škoda, protože třeba sklárna Moser potřebuje kvalifikované lidi a i ostatní porcelánky potřebují odborníky,“ líčí neutěšenou situaci ředitel Střední průmyslové školy keramické a sklářské Karlovy Vary Jiří Rezek.

Už dva roky nemají děti zájem ani o školu výroby hudebních nástrojů v Kraslicích. „Přišly pouze tři přihlášky. Jestliže ti studenti nepřijdou, tak ten obor v Kraslicích už asi neotevřeme,“ konstatuje zástupce ředitelky Střední školy živnostenské Kraslice Karel Martinec. Podle odborníků ale školy mohou těžko očekávat zlepšení. Jen v Karlovarském kraji se od roku 2002 snížil počet dětí na základních školách o osm tisíc.