Liberec se zbavil rozestavěného nemocničního objektu

Liberec - Liberecký kraj se konečně zbavil jednoho letitého problému - rozestavěného nemocničního pavilonu na okraji Liberce. Staveniště chátrá od roku 1997, kdy stát zastavil financování projektu. Na pozemku teď vznikne buď obchodní centrum nebo obytná zóna. Než se Liberecký kraj rozhodl areál prodat, chtěl na pozemku postavit sídlo integrovaného záchranného systému. Projekt ale nepodpořila příslušná ministerstva.

Dvoupatrový betonový skelet a obrovská jáma je vše, co zbylo po záměru postavit na okraji Liberce špičkové středisko urgentní medicíny. Takzvané Diagnosticko-terapeutické centrum mělo přijít státní pokladnu na 700 milionů. Proinvestovat se ale stihlo jen 100 milionů. Stát pak přestal projekt financovat. Nejvyšší kontrolní úřad totiž na stavbě odhalil závažné nedostatky. „Byla tam zjištěna elementární pochybení i při zadávání té stavby, ale nejenom vlastní realizace ale i třeba projektové přípravy,” dodává prezident NKÚ František Dohnal.

Stát převedl staveniště v roce 2000 na Liberecký kraj. Ten se snažil areálu zbavit. Zájemce se ale našel až 10 let po zastavení prací. Prodej už odsouhlasili zastupitelé. „My jsme velice rádi, že jsme se tohoto objektu zbavili, protože ten objekt se musel hlídat, bylo to vlastně vhodné místo pro skládku a mohlo dojít i k úrazu,” vysvětluje náměstek hejtmana Karel Dolejší.

Nový majitel Jaromír Johann zaplatí za areál 13 milionů korun. Ještě není definitivně rozhodnutý, jak pozemek využije: „Ten jeden směr je v zásadě otázka nějaké zástavby bytové a druhý směr je tam vystavět obchodní plochy.”

Peníze z prodeje zůstanou ve zdravotnictví. Kraj je totiž převede Liberecké nemocnici. Podle slov jejího ředitele Radko Janouška budou tyto peníze pro nemocnici obrovským přínosem, protože její současný rozpočet je nevyhovující.