Brno plánuje dražší divadla pro přespolní

Brno - Vstupenky do brněnských divadel budou mít možná dvojí ceny. Jednu levnější pro brněnské diváky a dražší pro mimobrněnské. Taková možnost hrozí, pokud se město nedomluví s jihomoravským krajem na zvýšení krajského příspěvku na kulturu v Brně. O příspěvku na kulturu chce město s krajem jednat v lednu. Před zvýšením ceny vstupného varuje i ředitel brněnského Národního divadla, podle něj vyšší cena další návštěvníky může odradit.

„Jestli se bavíme o tom, jestli by v budoucnu mohlo dojít k tomu, že občané, kteří nemají trvalé bydliště ve městě Brně, tím pádem se jich nedotýká rozpočet města Brna, že by mohli mít vstupné dražší, ano i tato varianta se zvažuje,” uvedl brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Změnit systém financování chce město už několik let, zatím bez větších úspěchů. Například Národnímu divadlu Brno dává město do 270milionového rozpočtu rovných 200 milionů korun. Kraj však dává miliony pouze dva. Do opery, činohry a baletu ale jezdí až 60 procent mimobrněnských diváků.

„Poměrné financování podle návštěvnosti. Myslím, že by stálo za úvahu, aby se stal Jihomoravský kraj zřizovatelem opery, nebo jiného kulturního stánku,” navrhuje řešení náměstkyně primátora města Brna Barbora Javorová (KDU ČSL).

Jednání se kraj nebrání, podle něj jsou ale požadavky města vysoké. Musíme dbát, abychom podpořili kulturu v celém kraji, a město by mělo zase zvážit, že je nadregionálním městem a že tím pádem má i určitý díl odpovědnosti za kulturu,” vysvětluje hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek (KDU-ČSL).