Bílá v Beskydech se může pyšnit novou čtyřsedačkovou lanovkou

Ostrava - Lyžařské středisko Bílá v Beskydech se dočkalo zásadní modernizace. Do provozu tam dnes uvedli první čtyřsedačkovou lanovku na Moravě. Na sjezdovky se tak za hodinu dostane až dva a půl tisíce lyžařů. Starý vlek jich na vrchol dopravil za stejnou dobu jen polovinu. Projekt finančně podpořila Evropská unie.

Nová čtyřsedačková lanovka rakouské výroby v lyžařském areálu Bílá v Beskydech je dlouhá 900 metrů a překonává výšku 250 metrů.Stála 68 milionů korun. Z fondu pro rozvoj infrastruktury cestovního ruchu na ni přispěla Evropská unie 27 miliony. „Tady se podařila velmi pěkná věc, která myslím bude velmi dobře sloužit a oživí cestovní ruch v celém tomto prostoru,” pochvaluje si stavbu sedačky hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Nová sedačková lanovka má kapacitu 2400 osob za hodinu. „To znamená, že jsme o sto procent zvýšili loňskou kapacitu lyžařského vleku,” dodává předseda lyžařského oddílu Ski Vítkovice Bílá Jaromír Vlček. Lanovka ale není jediným vylepšením stávajícího areálu. Společně s ní přibyla na kopci Zbojníku nová – už třetí sjezdovka: „Je postavena v nové trase, je osvětlena a je zasněžována,” doplňuje Vlček.

Provoz SKI areálu musí splňovat požadavky ochránců přírody. Lidé z oddílu proto zatravňují a připravují odvodňovací kanály, aby odtékající voda nepoškozovala okolní terén. Podle hejtmana Tošenovského je právě tato lanovka šetrná k životnímu prostředí a proto i příkladem pro další podobnou výstavbu: „Ukáže i bojovníkům proti lanovkám, jak se to dá udělat velmi dobře.”

Ceny jízdenek mají zůstat na loňské úrovni. Aby nová lanovka začala vydělávat, chybí jediné - aby už konečně začalo sněžit.