Sever Moravy se opět dusí smogem

Ostrava - Český hydrometeorologický ústav vyhlásil kvůli zvýšenému množství polétavého prachu v ovzduší signál regulace pro oblast Ostravsko-Karvinska. Nejhorší je situace v Bohumíně. Znečišťovatelé s platnými regulačními řády tak musí dodržovat ekologická opatření. Dětem, nemocným a starším lidem se doporučuje omezit pohyb venku. Řidiči by neměli pokud možno vyjíždět. Signál regulace byl v nadcházející zimní sezoně vyhlášen poprvé. Platnost signálu je od 2:00 dnešního dne do odvolání. Se smogem se potýká i jižní Morava a část Olomouckého kraje. Limity jsou nejvíc překročené v Brně, Znojmě a Mikulově.

Hodnoty prašného aerosolu (PM10) jsou zvýšené na všech měřicích stanicích v regionu a pohybují se v rozmezí od 84 až do 174 mikrogramů na metr krychlový, nejhorší situace byla ráno v Bohumíně na Karvinsku. „Je stále inverzní charakter počasí, který nepodporuje rozptyl znečištění. Navíc je jen velmi slabý vítr, což také napomáhá k tomu, že se znečišťující částice nerozptylují dále od zdrojů. Mírné zlepšení se přechodně očekává odpoledne,“ řekla Hana Šeděnková z Regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ Ostrava. Večer a ráno by se ale ovzduší mělo opět zhoršit. Změnu očekávají meteorologové nejdříve za dva až tři dny.

Domácí kamna, místní doprava a těžký průmysl

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejznečištěnějšímu v zemi. Obvykle během podzimu a především zimy bývají rozptylové podmínky nejhorší. Obyvatelstvo je v kraji vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví. Znečišťovatelé s platnými regulačními řády tak musí dodržovat předem dohodnutá opatření. „Byly zastaveny veškeré práce s prašným materiálem a samozřejmě byla omezena i výroba u těch provozů, které jsou největším zdrojem prašnosti,“ řekla ČT mluvčí Mittal Ostrava Věra Breiová.

Reportáž Pavly Daňkové a Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Podle Radomíra Štěrby z České inspekce životního prostředí je aktuální smogová situace typickou ukázkou toho, že do regionu míří i nečistoty z Polska. Nejvyšší hodnoty PM10 jsou totiž právě v příhraniční oblasti. „V Polsku v podstatě žádný smogový regulační systém neexistuje. Tam k žádnému omezování zdrojů nedochází,“ uvedl Štěrba. České firmy tak sice mohou začít naplňovat regulační řády, což ale neznamená, že se situace díky tomu výrazně zlepší.

ČHMÚ žádá řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli

Osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem se doporučuje omezit pobyt pod širým nebem. Dospělí bez zdravotních potíží by se neměli venku zadýchávat. Zvýšené množství znečišťujících látek v ovzduší nemusí přímo vyvolat onemocnění, ale často vede k jeho zhoršení, především pak u nemocí dýchacích cest a srdečně-cévních chorob. Odolnost organismu je menší a lidé pak snadněji mohou onemocnět virovou či bakteriální infekcí. V tomto období je vhodné zvýšit přísun vitaminů, zejména vitaminu C, nekouřit a vyhýbat se zakouřeným prostorám.