Dva zastupitelé na Karlovarsku jsou ve střetu zájmů

Karlovy Vary - Další dva případy střetu zájmů se objevily v hejtmanství Karlovarského kraje. Dva zastupitelé sedí na dalších židlích, které s jejich současnou prací nemají nic společného. Nevidí v tom nic špatného a brání se ústavou. Že se jedná o střet zájmů, jednoznačně potvrdil ředitel karlovarského krajského úřadu Roman Rokůsek. Spor tak zřejmě skončí na ministerstvu vnitra.

Krajský zastupitel Jan Hadrava pracuje jako vedoucí odboru majetku a hospodářství na radnici v Jáchymově. Připouští, že je podle znění zákona ve střetu zájmů. Z místa ale odejít nechce. Sám přitom jako bývalý senátor pro zákon hlasoval. Říká, že tehdy nikdo nezkoumal, zda je nějaký úředník na malém městě, který současně vykonává funkci zastupitele kraje, ve střetu zájmů.

Zastupitel se brání tím, že právo volit a být volen mu zaručuje ústava. Říká, že si navíc neumí představit, jak by mohl zneužít pravomoci úředníka ve prospěch zastupitele a naopak. Chce se bránit u soudu. Dodal, že kdyby dobrovolně odstoupil, nemůže se dovolávat u správního soudu.

Podobný názor má i zastupitel Jaroslav Kočvara, který řídí chebské gymnázium, tedy příspěvkovou organizaci kraje. Konstatoval, že pokud je nějaký zákon v rozporu s ústavou, pak nemůže platit. Radní Karlovarského kraje Jaroslav Bradáč ale říká, že oba politici by měli ze zastupitelstva odejít. Namítá, že zastupitelé nejsou příslušní k tomu, aby nerespektovali znění zákona.

Spor by měl podle ředitele Krajského úřadu Karlovy Vary Romana Rokůska posoudit ministr vnitra. Pokud uzná, že zastupitelé porušují zákon, může svolat mimořádné zastupitelstvo. Na něm by zastupitelé hlasovali o případném vyloučení svých kolegů.