Sofie z Hohenbergu chce zpět zámek Konopiště

Konopiště - Potomek rakousko-uherského následníka trůnu Františka Ferdinanda, Sofie z Hohenbergu, žádá o vydání zámku Konopiště a panství ve středních Čechách. Majetek připadl podle zákona z první republiky Československé republice. Zámek Konopiště patří k oblíbeným turistickým cílům. Letos si ho prohlédlo 175 tisíc lidí.

Národní kulturní památku zámek Konopiště, rozsáhlé sbírky, park a polnosti požaduje Sofie z Hohenbergu. „Žaloba je v rozsahu 490 stránek a 450 stránek tvoří přehled majetku, kterého se domáhá,” uvedla Mluvčí Okresního soudu Benešov Kateřina Černá.

Majetek zabavil Československý stát podle zákona z roku 1921. Ten Františka Ferdinanda a jeho potomky řadí k Habsburkům. Bývalá vládnoucí dynastie byla za první republiky považována za nepřátelskou a její majetek byl zabaven.

Právník Sofie z Hohenburgu Jaroslav Brož ale říká, že děti Františka Ferdinanda nebyli Habsburkové, a proto mají na majetek nárok. Podle něj je zákon výrazem excesů ze strany československé republiky. Brož proto požaduje, aby Ústavní soud zrušil část zákona z roku 1921, kterým nabyl Československý stát majetek Ferdinanda a jeho potomků.

Pokud advokát Jaroslav Brož neuspěje u českých soudů, chce se obrátit na mezinárodní právo. Ministerstvo kultury zatím nemá k žádosti o Konopiště žádné stanovisko. „Ministerstvu nepřísluší posuzovat ani oprávněnost nároků, ani výsledek případného soudního sporu,” řekl Zdeněk Novák z ministerstva kultury.