Miliarda do rozvoje Karlových Varů

Karlovy Vary - Karlovy Vary připravují historicky největší investice do rozvoje města. Do roku 2013 vyčerpají dvě obří dotace a utratí více než miliardu korun. Přibližně 100 milionů korun město vyčlení na opravy poškozených panelových domů ve čtvrti Stará Role. Místní obyvatelé už řadu let poukazují na jejich pokračující chátrání a nutnost rekonstrukce. Jejich naděje by mohly být naplněny již v průběhu příštího roku.

Po téměř čtyřiceti letech se na panelových domech začínají objevovat vážné závady. Mimořádnou pomoc Evropské unie proto lidé vítají. „Velké problémy začínají být s lodžiemi, protože ty izolace se tehdy nedělaly kvalitní, protékají, tím pádem koroduje výztuž a vypadávají i části betonů,“ říká jeden z obyvatel Staré Role. „Především nás čeká zateplení domů, výměna schodů a další opravy,“ dodává druhý.

Na částečné opravy si už většina nájemníků vzala úvěry. Další opravy přesto lidé odhadují na miliony korun. „Obyvatelé by nebyli schopni financovat si nové výtahy, zateplení a ostatní rekonstrukce panelových domů ze svého. Tady můžou získat až čtyřicet procent finančních prostředků,“ vysvětluje vedoucí oddělení dotací Magistrátu města Karlovy Vary Pavlína Stracheová.

Více než půl miliardy korun získaly Karlovy Vary i na rozvoj cyklostezek, sportovních areálů a parků. Problém ale podle náměstka představuje povinné spolufinancování projektů. I to bude rekordní. „V průběhu tří až pěti let budeme muset z rozpočtu města vyčlenit na tyto aktivity miliardu korun,“ přibližuje situaci náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner.

Radní už proto připravují audit hospodaření města, aby zjistili, kde ušetřit. Náměstek primátora také předpokládá, že peníze na opravy panelových domů ve Staré Roli dostanou lidé už v průběhu příštího roku.