Liberec: Začala výstavba běžeckého areálu pro MS 2009

Liberec - V Liberci začaly opožděně stavební práce na běžeckém areálu pro světový šampionát v lyžování v roce 2009. Pod Ještědem teď navzdory počátečním problémům s výkupem pozemků vyrostou nejnáročnější běžecké trasy v Evropě.

Běžecký areál pro mistrovství světa v klasických lyžařských disciplínách vyroste v liberecké části Vesec, v blízkosti rychlostní silnice na Prahu. Výkupy pozemků přišly radnici na téměř 130 milionů Kč. Dalších 164 milionů Kč se zde ještě letos prostaví. Podle náměstka primátora Ivo Palouše se jedná především o stavbu infrastruktury a základní úpravu terénu. Budovat se bude vodovod, kanalizace, přístupové cesty a několik zpevněných ploch pro budoucí stavbu objektů.

Na ploše zhruba sedmdesát hektarů vznikne několik běžeckých okruhů. To si vyžádalo mírné zúžení tratí. Podle pořadatelů ale pod Ještědem vyroste areál s nejnáročnějšími trasami v Evropě. „V tomto směru to bude jeden z nejlepších areálů, protože i v těch slavných střediscích, třeba ve Skandinávii, mají problémy s tou šířkou tratí,” doplňuje člen organizačního týmu, manažer běžeckých tratí Jakub Vodrážka.

Velkou investici představuje také umělé zasněžování. Areál totiž leží v poměrně nízké nadmořské výšce a pořadatelé se proto nemohou spoléhat na přírodní sníh. Vzniká proto zasněžovací systém, který bude schopen pokrýt celou plochu areálu během 45 hodin.

Jak probíhají přípravy na šampionát, kontroluje pravidelně Mezinárodní lyžařská federace. „Jsme povinni přijít na zasedání Mezinárodní lyžařské federace podat další zprávu, jak ty práce pokračují a proto jsem rád, že budeme moci podat zprávu o tom, že stavby byly zahájeny,” raduje se předseda organizačního výboru Roman Kumpošt.

První ostrou zkouškou bude pro pořadatele únor 2008, kdy se v areálu uskuteční hned tři závody Světového poháru.

Lucie Pokorná