Komu patří pozemky pod táborským Lidlem?

Tábor - Ani po pěti letech není jasné, komu patří pozemky pod obchodním domem Lidl v Táboře. Tehdejší vedení města je prodalo soukromé firmě na stavbu víceúčelového domu. Ta je ale za devatenáct milionů přenechala obchodnímu řetězci. Někteří zastupitelé tehdejší rozhodnutí města zpochybnili. Nejvyšší soud jim ale vzkázal, že je to nepřípustné.

Původně tu měl stát víceúčelový patrový dům. Město ale před pěti lety v průběhu výběrového řízení změnilo podmínky prodeje a novou veřejnou zakázku už nevyhlásilo. Tehdejší rozhodnutí města napadl nynější místostarosta Jírovský a někteří opoziční zastupitelé. „Město utrpělo ztrátu devíti milionů korun a dle zákona o obcích by měla být obec sama činná a vymáhat vzniklou ztrátu,“ tvrdí zastupitelka Tábora Michaela Petrová.

Toto tvrzení však bývalé vedení města odmítá. „To je naprosto holý nesmysl,“ říká kategoricky bývalý starosta Tábora František Dědič.

Pozemek od města koupila táborská firma za deset milionů korun. Obratem ho ale prodala obchodnímu řetězci za devatenáct milionů. „Jak Okresní soud v Táboře, tak i Krajský soud v Českých Budějovicích řekl, že záměr prodeje pozemku pod Lidlem nebyl řádně zveřejněn,“ uvádí právník Miloš Tuháček.

Město spolu s obchodním řetězcem se proti rozhodnutí odvolaly a podaly dovolání k Nejvyššímu soudu ČR. Ten rozhodl, že nejde donekonečna napadat rozhodnutí zastupitelů. „Ta rozhodnutí se mají napadat v daném čase,“ říká František Dědič. „Soud tu záležitost neukončil a žalobci dal možnost u okresního soudu přinášet další důkazy o porušení zákona,“ uvádí táborský zastupitel Ladislav Šedivý. „My teď zvažujeme, jestli absolvujeme celé to kolečko, to je okresní, krajský a Nejvyšší soud ČR,“ uzavírá Miloš Tuháček.

Komu pozemky pod supermarketem patří a zda byl jejich prodej v pořádku, stále není jasné. Případ se tak zřejmě opět vrátí na samotný začátek k okresnímu soudu.