Sporný prodej pozemků v Hajanech míří před soud

Hajany – Prodej pozemků v Hajanech na Brněnsku začne projednávat soud. Na případ dříve upozornili Reportéři ČT. Tamní starosta Jaroslav Kokrhánek před dvěma lety prodal za cenu orné půdy pozemky zahrnuté do připravovaného územního plánu jako budoucí stavební parcely. Postup schválilo zastupitelstvo tvořené převážně jeho příbuznými.

Sporný prodej se měl v Hajanech uskutečnit v roce 2009. Za cenu orné půdy prodala obec velkou část pozemků, které zastupitelé zahrnuli do připravovaného územního plánu jako budoucí stavební parcely – podle opozice výrazně pod cenou. 

„V loňském roce, asi měsíci dubnu, se prodaly veškeré pozemky obce za cenu zhruba 25 korun až 100 korun za metr,“ prohlásila obyvatelka Hajan Hana Vykutilová. „V této lokalitě se pohybuje metr čtvereční stavebního místa kolem nějakých 1 500 korun. Ty pozemky byly prodány podhodnocené,“ dodal Drahomír Kolbert.

Tamní starosta Jaroslav Kokrhánek má v sedmičlenném zastupitelstvu většinu – kromě něj v něm totiž sedí další tři členové jeho rodiny. Lidé proti postupu zastupitelstva sepsali petici. Podle zjištění Reportérů ČT byl navíc na pozemky uplatněn restituční nárok, a jejich prodej je proto od začátku neplatný.

Prodej pozemků v Hajanech bude řešit soud (zdroj: ČT24)