Na Hlubokou se po zasedání ministrů EU vrátili turisté

Hluboká nad Vltavou (Českobudějovicko) - Na zámek Hluboká, který museli památkáři dočasně vystěhovat kvůli březnovému zasedání ministrů zahraničí EU, se dnes poprvé po šesti týdnech vrátili turisté. Jen během prvního dne si novogotickou památku prohlédla zhruba tisícovka lidí.

„Stěhování bylo určitě nejrozsáhlejší v historii zámku, alespoň co říkali pamětníci,“ řekl kastelán Miroslav Pavlíček. Památkáři na hlubockém zámku loni na podzim zavedli zimní prohlídkovou trasu, a jako první v Česku tak zahájili i nekonečnou sezonu. Právě zasedání ministrů EU ji ale na šest týdnů přerušilo.


„Přes 1000 mobiliárních předmětů jsme museli vystěhovat do druhého patra, nebo jsme je uložili do jiných prostor, aby byly bezpečně uschovány,“ připomněl kastelán. Nejnáročnějším úkolem, který na zámku během hektických týdnů zavedl i noční směny, bylo vytopení prostor pro ministry na 20 stupňů Celsia. Místnosti se směly ohřívat jen rychlostí jeden stupeň denně a vlhkost vzduchu se musela pohybovat okolo 60 procent.

Po zasedání pak museli památkáři dát vše do původního stavu a uklidit. Návštěvníci romantického zámku tak žádnou změnu nezaregistrují. Už za první 3,5 hodiny zhlédlo hlavní prohlídkovou trasu 560 turistů a další se vyšplhali i na zámeckou věž. „Co se týče objednávek, je znát, že i na návštěvnost na Hluboké trochu celosvětová krize zapůsobí. Měli jsme obavu hlavně v lednu i únoru, kdy objednávek bylo podstatně méně než v minulém roce. Ale během posledních 14 dnů se to všechno téměř napravilo,“ doplnil Pavlíček. 

Obrovská zátěž, jakou zasedání ministrů pro Hlubokou znamenalo, přinesla podle šéfa jihočeských památkářů Petra Pavelce zámku kýženou reklamu. Byl vidět ve všech novinách i televizích, skupinové fotografie ministrů stojících před zámkem oblétly svět.