Koupaliště u Ústí bude zřejmě zrušeno kvůli pozemkům

Habrovice (Ústí nad Labem) - Obyvatelé Ústí nad Labem se diví nad rozhodnutím tamního magistrátu, který prodal rozsáhlé pozemky kolem rybníka v Habrovicích. Přírodní koupaliště totiž bývalo oblíbenou rekreační lokalitou a kvůli prodeji se nyní ztížila možnost přístupu. Nový majitel se zdráhá dané pozemky, na kterých jsou pláže, chatky či šatny, nadále využívat k předešlému účelu.

Pravidelné návštěvníky habrovického rybníka i rybáře nejvíce zaráží fakt, že město přistoupilo k prodeji koupaliště bez jakýchkoliv podmínek. „Že to neopatřilo například nějakým věcným břemenem kvůli zachování,“ uvedl Milan Mistoler z Rybářského svazu Ústí nad Labem.

Magistrát se však brání a namítá, že o záměru nového majitele nic nevěděl. Město přitom teprve před třemi lety dokončilo drahé úpravy rybníka. S pomocí peněz z evropských fondů za ně zaplatilo skoro 35 milionů korun. „Ten rybník byl v tak katastrofálním stavu, že jsme revitalizaci museli provést,“ říká mluvčí zastupitelstva Milan Knotek.

Rybník na rozdíl od přilehlé pevniny městu patří. Aby mohlo koupaliště dále sloužit svému účelu, muselo by dojít k rekonstrukci pláže. Knotek však přiznal, že k takovému kroku město prozatím nesáhne. „Já osobně v oboru koupání veřejnosti a provozování koupaliště podnikat neumím,“ uvádí současný majitel. Sám tvrdí, že bránit koupání nechce, požaduje však, aby správu koupaliště převzal člověk, který si pozemky pronajme.