Semilští dávají přednost vlastním kotelnám

Semily - Centrální městská výtopna v Semilech ztratí celkem třetinu zákazníků. Odpojila se od ní totiž část sídliště Řeky - protože si od nynějška topí ve vlastních kotelnách. Zbylí zákazníci na to možná doplatí. Radnice varovala, že teplo od městské teplárny podraží. Letos by to však být nemělo.

Stavební bytové družstvo Semily splnilo, co slibovalo. Šest domů na sídlišti Řeky si už topí ve vlastních kotelnách. Městské teplo je podle družstva drahé, samo si ho vyrobí levněji a za ušetřené peníze domy opraví. Domy pochází ze sedmdesátých nebo osmdesátých let a opravy už nutně potřebují. „Naším argumentem bylo, že z lokálních kotelen dostaneme cenu tepla levnější, což se potvrdilo,“ uvedl předseda Stavebního bytového družstva Semily Tomáš Hyka. „Jsme na nejnižší úrovni oproti ostatním, 597 korun za gigajoul,“ doplnil ředitel Městské bytové správy Semily Stanislav Klápště.

Další domy se od centrálního vytápění odpojí během roku. Osud centrálního zásobování teplem v Semilech tak zůstává nejistý. Radnice bude proto zjišťovat, jestli i další družstva budou odebírat městské teplo, nebo jestli se jako v Řekách odpojí.