Volarská radnice neplatila do fondu oprav

Volary - O miliony korun přijde radnice ve Volarech na Prachaticku. Noví správci místních bytových domů totiž přišli na vážné chyby v účetnictví města, které podle všeho neodvádělo peníze do společných fondů oprav. Radnice problém připouští, ale podle starostky se jedná pouze o administrativní chybu bývalého vedení. Poškozena jsou společenství vlastníků ve Volarech tam, kde některé byty vlastní nebo vlastnilo město a některé už byly prodané. Jednoduše řečeno, poškozeni jsou lidé, kteří poctivě každý měsíc platili do fondu oprav, kam někdo jiný neplatil. A v tomto případě to bylo město.

Co se týká viníka, o tom se ve Volarech hodně spekuluje. Je třeba říci, že jde o jakéhosi kostlivce ve skříni, starého nejméně sedm let. Současní představitelé radnice jsou proto opatrní a hovoří o naprosto nepřehledné situaci, kdy se v předpisech a zákonech v roce 2000 vyznal jen málokdo.

Fond oprav je účet, na který běžně a pravidelně přispívá naprostá většina majitelů bytů. V případě společenství vlastníků to platí i pro město. Jenže ve Volarech tomu tak nebylo. Nájmy správa vybírala, fond ale plnili jen soukromí vlastníci. Na chybu přišli noví správci. „Předali nám zanedbané účetnictví, které nerespektovalo české zákony,“ říká jednatel správce nemovitosti Jiří Hagara.

Chyby, ke kterým mělo dojít v letech 2000 až 2002, jsou podle nových správců tak velké, že se problémem musí zabývat i kriminalisté. „Policisté v současné době prověřují, zda nedošlo k protiprávnímu jednání,“ informuje mluvčí Jihočeské policejní správy Jana Kameníková. „Stoprocentně jsem si jistá tím, že to je administrativní chyba,“ tvrdí starostka Volar Martina Pospíšilová.

Kolik město společenstvím vlastníků dluží, to zatím není úplně jasné. Velmi hrubé odhady správců budov se pohybují pod pěti miliony korun, město počítá s částkou o milion až dva nižší. „Z předložené dokumentace a účetnictví odhadujeme škodu velmi hrubě ve výši 500 000 Kč na byt,“ uvádí Jiří Hagara.

Část dluhů už by patrně měla být promlčená. Vedení města, které nastoupilo až po volbách v roce 2006, ale přesto počítá s tím, že je uhradí. Sice je to částka, která odpovídá asi desetině volarského rozpočtu, ale volarská radnice ji vezme právě z účtu správy domů. Pro ni to znamená, že nebude muset například přestat svítit nebo uklízet silnice, ale zřejmě omezí opravy domů, které jí patří.