Suť ve Vesci motá hlavu inspekci životního prostředí

Liberec - Novela zákona o odpadech, která v těchto dnech vstoupila v platnost, komplikuje možné odstranění nelegální skládky v liberecké městské části Vesec. Dvacet pět tisíc metrů krychlových suti, kamení a zeminy z demolice obchodního domu Ještěd v centru města složila odstraňovací firma na pozemek neoprávněně, neměla k tomu dostatečná povolení; zákon ale označení stavební suti jako odpadu mění, a případ se tak podle inspektorů vrátí na začátek a prokazování viny bude daleko těžší.

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) potrestaly pokutou firmu i Josefa Ďuroška, který má zavalený pozemek v pronájmu. Společnost se ale proti sankciování odvolala a Ďuroška tvrdí, že o chybějících povoleních nevěděl. „Lhali. Teprve pak jsme zjistili, že magistrát a krajský úřad celou akci zastavily, protože oni to povolení vůbec neměli vyřízené,“ zdůraznil Ďuroška.

Podnikatel se proti pokutě odvolal a tím celé řešení velmi zkomplikoval. Mezitím totiž začala platit novela zákona měnící označení stavební suti jako odpadu. Inspektoři se nyní obávají, že nikdo nedojde potrestání. „Nyní bychom měli doložit další analýzy,“ sdělila vedoucí oddělení nakládání s odpady ČIŽP Liberec Danuše Hráčská.

Vedení inspekce označuje novelu za nešťastnou. Ochraně životního prostředí prý nepomáhá. „Je velice benevolentní a inspekce už nebude moci nějakým způsobem takovéto přečiny postihnout,“ varovala ředitelka ČIŽP Eva Tylová.

S chybami v novele souhlasí i ministerstvo životního prostředí. „Ministerstvo životního prostředí to považuje za vážný problém, obavy inspekce jsou oprávněné. Problém se snažíme vyřešit další poslaneckou novelou,“ informovala Jarmila Krejsová z tiskového oddělení ministerstva.

Případ nelegální skládky ve Vesci není jediným, jehož řešení novela zákona o odpadech komplikuje. Jen na Liberecku jsou desítky podobných případů, které se nyní vrátí zase na začátek.