Karlovarští kritizují magistrát, ve městě roste počet heren

Karlovy Vary - Obyvatelé Karlových Varů se zlobí na magistrát, že ve městě povolil velké množství heren. Navíc podle nich nerespektuje při jejich povolování zákon. Herny by totiž měly být v minimální vzdálenosti sto metrů od škol a dalších veřejných budov. Lidé si stěžují krajskému úřadu. Ten teď bude postup magistrátu, jenž má herny přímo pod okny, prověřovat.

Herny jsou například v obchodním centru uprostřed náměstí Milady Horákové. Padesát metrů od nich je poliklinika, sto metrů na druhou stranu škola. V městské části Stará Role je herna přímo vedle domova důchodců. V sídlišti na Čapkovské je jich hned několik v nákupním centru, postaveném kdysi jako středisko občanské vybavenosti.

Magistrát vydal povolení na 484 hracích strojů. Kritici tvrdí, že přinejmenším v osmdesáti případech protizákonně. Opoziční zastupitel Jiří Kotek poznamenal, že jeden z významných radních města je distributorem hracích automatů. Další radní prý dostává od provozovatele automatů tučné dotace.

Jaroslav Fujdiar z občanského sdružení O co jim jde informoval, že po upozornění primátora na porušování zákona přišla odezva, že metodická příručka na výklad tohoto zákona není závazná. Právě v ní je uvedena například minimální vzdálenost sto metrů od škol. Sdružení se tedy obrátilo na kraj.

Mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Andrea Bocková se nechala slyšet, že pokud bude prokázáno porušení zákona, zruší se povolení k provozování výherních hracích automatů. Krajský úřad rozhodne do patnácti dnů. Už teď se zdá, že vedení magistrátu pod nedávno nově zvoleným primátorem bude mít na herny přísnější metr.

Mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál potvrdil, že město nechce zvyšovat počet heren. Povolování a provozování heren by podle něj mělo být v nejbližší době regulováno také nově přijatou vyhláškou.