V Ostravě soutěžili vodicí psi pro nevidomé

Ostrava - V centru Ostravy proběhla kvalifikace o postup na mistrovství republiky vodicích psů. Soutěž zorganizovala 22letá studentka práv Pavla Čichoňová. Se svou 5,5letou fenkou Jezabel už doma titul mistryň České republiky mají a na závody jezdí často. Ten ostravský pouze zorganizovala. Soutěžící doprovázeli dva rozhodčí, kteří dávali během cesty nečekané povely. Všem stejné, i na stejném místě.

Pavla Čichoňová informovala, že psi by měli ukázat, jak pracují a jak se pohybují s nevidomými po velkých městech. Los určil, že jako první projde neznámou trasu učitelka z Valašského Meziříčí Jana Hánová se svou 4,5letou fenkou Ajbí. Pro obě to byla soutěžní premiéra.

Rozhodčí se při hodnocení zaměřují na několik věcí. Jak uvedla rozhodčí Hana Hošková, například na spolupráci člověk-pes, vypracování jednotlivých povelů nebo na bezpečnost. Jednou z částí soutěže byla i cesta nákupním centrem. A i když je Ajbí zvyklá na mnohem menší město, po eskalátorech provedla svou paní naprosto bezpečně.

Výcvik vodicího psa stojí kolem dvou set tisíc korun. Nevidomým jej většinou zaplatí stát. Cvičitel vodicích psů Milan Dvořák popsal, že v jednom roce se psovi provedou veškeré testy a pak zhruba 6 měsíců cvičí speciální cviky mezi lidmi. Nejlepší vodicí psi budou o titul mistra bojovat na začátku září na Václavském náměstí v Praze.