Pochod za epopej: Krumlovští vyrazili na Prahu

Moravský Krumlov – Happeningem začaly akce obyvatel Moravského Krumlova, kteří chtějí zabránit převezení Slovanské epopeje do Prahy. Hlavní město by ji chtělo vystavit ve Fantově budově hlavního nádraží, Krumlovští však chtějí, aby Muchovo dílo zůstalo na jejich zámku. Proto se dnes před polednem vydali na štafetový pochod dlouhý 310 kilometrů napříč republikou do Prahy, kde chtějí předat zatupitelům petici. Střídat se budou zhruba po deseti kilometrech.

Zástupci Moravského Krumlova dojdou do Prahy 3. listopadu, kdy bude zasedat městské zastupitelstvo. Návštěvníci předají zastupitelům petici, kterou obyvatelé jihomoravského města dnes při ranním happeningu podepisovali.

Na akci se sešlo asi 200 lidí, asi třicet z nich se pak vydalo na pochod. Podpisy chtějí účastníci pochodu sbírat také na cestě. Žádají, aby Muchova plátna v Krumlově zůstala přinejmenším do doby, než pro ně Praha postaví zcela nové prostory, jak sám umělec požadoval. „Petice říká: Ponechte epopej na Krumlově do doby, než pro ni v Praze najdete trvalé umístění. Splňte slovo, které Praha dala Alfonsi Muchovi,“ řekl krumlovský starosta Tomáš Třetina.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Po půl jedenácté poutníci vyrazili. První etapa štafetového pochodu Krumlovských vede z města, kde je dnes většina pláten uložena, do Muchových rodných Ivančic. „Třicet kilometrů krásným údolím řeky Rokytné a pak Jihlavy, takže nádherná příroda,“ popsal dnešní trasu jeden z účastníků pochodu Libor Štěpán. Do dalších úseků budou pokračovat poutníci vždy po jednom či dvou. Štafetový kolík představuje tubus s peticí.

Pět pláten Moravské epopeje už v Praze je, dalších patnáct zůstává zatím v Moravském Krumlově. I ta by se ale během listopadu měla přestěhovat. Jestli tomu pochod dokáže zabránit, se uvidí právě 3. listopadu.