Kraje a města šetří – především na kultuře

České Budějovice – Ekonomická krize se začíná přímo dotýkat hospodaření českých měst a krajů. Kvůli nižšímu výběru daní mají letos přijít o 27 miliard korun, a tak začínají šetřit. Například v jižních Čechách škrtají v první řadě granty. Krajským politiků je ale už teď jasné, že pouze na grantech a provozních výdajích stovky milionů neušetří. Škrty a odsuny se mohou dotknout i velkých odsouhlasených projektů, jako je jihočeský vědecko-technologický park a mezinárodní letiště.

O osudu miliardových projektů zatím politici mlží. Kultury se ale škrty a úspory začínají přímo dotýkat. Granty jsou oproti předchozím letům často poloviční, pořadatelé se proto musí výrazně uskromňovat. „Při plánování jsme museli výrazně omezit propagaci,“ uvedla jeden z příkladů Eva Čepičková z českobudějovické obecně prospěšné společnosti Bazilika.

České Budějovice letos očekávají 160milionový pokles příjmů, Jihočeskému kraji bude zřejmě chybět přes půl miliardy. Neomezují se proto jenom na jednorázové akce. Například českobudějovický magistrát chce získat peníze na opravu jednoho z místních kulturních domů tak, že prodá dvě zbývající budovy, včetně domu umění na hlavním náměstí.

Vedení regionu ale doufá, že současné předpoklady jsou spíše pesimistické. Podle zástupců Jihočeského kraje by se situace mohla trochu zlepšit po zahájení sezonních prací.