Pohár trpělivosti s dlužníky karlovarské nemocnici přetekl

Karlovy Vary - Karlovarské krajské nemocnici došla trpělivost s vymáháním dluhů za regulační poplatky. Pacienti mají ze zákona povinnost hradit regulační poplatky od ledna 2008, někteří ale podepíšou jen dlužní úpis a už nezaplatí. Nemocnicím v Chebu a Karlových Varech už čtyři a půl tisíce pacientů dluží na poplatcích jeden a půl milionu korun. Karlovarská krajská nemocnice proto zvažuje, že pohledávky odprodá soukromé firmě, která už proti dlužníkům uplatní tvrdší postup.

Peníze za regulační poplatky chybí nemocnici na další výdaje, kvůli úsporám musela v posledních dvou měsících propustit až 20 zaměstnanců. Zatím se to nedotklo zdravotnického personálu. „Bohužel některé mechanismy, kterými se pokoušíme interně upozornit na potřebu a povinnost zaplatit regulační poplatky, vesměs selhávají,“ uvedl předseda představenstva Luděk Nečesaný. Náklady na vymáhání poplatků výrazně zatěžují rozpočet nemocnice, jen poštovné za upomínky a žádosti o vydání platebních rozkazů ji stály už více než 300 tisíc korun.

Dlužníkům ale sama nemocnice částku navýšit nemůže. Podle Davida Kotrby, který nemocnici právně zastupuje, zůstává dlužná částka na stejné výši, než se stane předmětem žaloby. Pacient má na zaplacení 15 dní, v praxi ale nemocnice čeká i měsíce. Pokud dlužník nezaplatí ani po této lhůtě, hrozí mu další sankce a soud. Náklady na vymáhání třeba jen třicetikorunového poplatku mohou vést i k mnohatisícovému dluhu. „Dlužník je povinen uhradit věřiteli i náklady řízení, pokud je dlužná částka do tisíce korun, náklady řízení činí přes pět tisíc,“ upřesnila pro ČT chebská právnička Jitka Lavičková.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Vedení nemocnice se ale obtížemi s dlužníky už dál nehodlá zabývat, čeká je nyní poslední výzva k zaplacení. „Pokud to pacienti karlovarské a chebské nemocnice nepochopí, budeme hledat jiné řešení regulačních poplatků, kterým může být i prodej pohledávek,“ dodává Luděk Nečesaný.