Obyvatelé Třebíče jsou rozhořčeni: radnici ovládla rudomodrá koalice

Třebíč - Rozpolcené buňce Občanské demokratické strany v Třebíči hrozí rozpuštění. Starostou Třebíče byl totiž ve středu večer zvolený občanský demokrat Ivo Uher, ovšem jen s podporou komunistů. Ztratil tak důvěru části své strany i voličů. Obyvatelé Třebíče, kteří se přišli na zasedání podívat, za to poděkovali svým zastupitelům hvízdáním, nelichotivými nadávkami a výmluvnými transparenty.

„Bohužel se tady spolčila ČSSD i s částí ODS a komunisty. A to je špatně,” neskrývá zklamání návštěvník jednání zastupitelstva Petr Janík.

Nový třebíčský starosta, 31letý občanský demokrat Ivo Uher, ztratil i podporu části své strany. Protože o podpůrné hlasy požádal komunisty a sociální demokraty, zvedla se proti němu vlna nesouhlasu. Nyní hrozí třebíčské ODS dokonce rozpuštění.

„To je skutečnost, která mne netěší, ale opravdu si myslím, že jsem především občan Třebíče a Třebíč potřebuje vedení,” říká na svoji obranu starosta Ivo Uher.

Nové vedení třebíčské radnice má jen velmi křehkou většinu 14 zastupitelů, kteří při hlasování zůstali v sále. Bez hlasů komunistů a sociálních demokratů teď občanský demokrat na postu starosty nic nezmůže.

„Je mi z toho smutno, je to zásadně proti principům ODS!” uvedla zastupitelka za ODS Jaromíra Hanáčková. Ještě ostřeji se vyjádřil hejtman kraje Vysočina a krajský předseda ODS Miloš Vystrčil: „Zásadně s tím nesouhlasím, jsem zklamán jak politicky, tak lidsky.”

„Bohužel jsou na naší kandidátce i lidé, kteří podporovali na starostu našeho politického soupeře, doktora Heřmana,” postěžovala si na nejednotnost partaje předsedkyně místního sdružení ODS Simona Kafoňková.

Právě někdejšího starostu Pavla Heřmana (nestr.) chtěli voliči v Třebíči zpátky na radnici a dali mu ve volbách zdaleka nejvíc hlasů. On ale jednání znechuceně opustil a bojí se, že nové vedení města může být paradoxně hodně silné.

„Ta bizarnost celého postupu je může stmelit, protože se dostávají do izolace, a to lidi stmeluje hodně,” říká Heřman.

Přestože ODS získala post starosty, stranu čeká hodně složité vyjednávání o další budoucnosti.