Přerovští senioři se dočkají vlastního domova důchodců

Přerov - Přerovský magistrát dnes zahájil stavbu prvního domova důchodců ve městě. Senioři zatím musí využívat zařízení pro starší občany v jiných městech. Domov důchodců vznikne v prostorách bývalé základní školy na Optické ulici a první senioři by se do něho měli nastěhovat už za dva roky.

Více než deset let hledalo vedení Přerova vhodné místo pro stavbu domova důchodců. Zařízení pro seniory totiž ve městě dosud chybí - Přerov je tak jediným bývalým okresním městem v kraji, které stále nemá sociální zařízení pro starší osoby. Během dvou let vznikne domov pro seniory v bývalé základní škole.

„Důchodci, obyvatelé města Přerova, si podávali žádosti na Krajský úřad Olomouckého kraje a umísťováni byli do domova důchodců v rámci celého kraje,” popisuje současný způsob ubytování místních důchodců vedoucí Odboru sociálních služeb města Přerova Eva Divinová. „My evidujeme 872 žádostí do domova důchodců a prakticky budujeme domov důchodců pro 81 seniorů, takže ta potřebnost tady je a ty požadavky jsou obrovské,” dodává primátor Jiří Lajtoch.

Přestavbou základní školy vznikne ubytování pro 81 seniorů ve dvou a jednolůžkových pokojích, společenské místnosti a zázemí pro lékaře. Náklady na stavební úpravy dosáhnou 139 milionů korun, téměř 100 milionů získalo město jako dotaci od státu. „Nosná konstrukce zůstane zachována, změní se dispozice a část domu bude přistavena,” popisuje potřebné stavební práce zástupce stavební firmy Stanislav Smugata.

Přestavba bývalé základní školy na domov důchodců bude ukončena v druhé polovině roku 2008