Obce u Dukovan zvedly daň z nemovitostí, ale část lidem vrátí

Dukovany - Majitelé realit v Dukovanech a Rouchovanech na Třebíčsku letos zaplatí pětkrát vyšší daň z nemovitostí než před rokem. Obě obce loni rozhodly o maximálním možném navýšení daně z toho důvodu, že mají na svém území rozlehlý areál dukovanské jaderné elektrárny. Majitelů nemovitostí se nakonec ale zvýšení daně nedotkne - na základě dokladu o zaplacení daně dostanou čtyři pětiny z částky zpět. Nejvíce „škodá“ tedy bude samotná elektrárna - místo loňských tří milionů zaplatí patnáct.

Daň z nemovitostí by lidé měli zaplatit finančnímu úřadu v květnu. Peníze se jim budou vracet v červenci a v srpnu, jako příspěvek na údržbu jejich nemovitostí, přiblížil dukovanský starosta Miloš Kudera. Dodal, že letos se bude dotace týkat všech majitelů domků. V příštím roce by o ni mohli přijít ti, kteří se evidentně o vzhled svých obydlí nestarají.

Nově jsou od daně z nemovitostí osvobozeny zemědělské pozemky. I tak se rozhodnutí o navýšení daně z nemovitosti oběma obcím vyplatí, a to kvůli platbě, kterou elektrárenská firma ČEZ odvede za jadernou elektrárnu. Dukovany měly loni celkový příjem z daně z nemovitostí kolem 3,3 milionu korun. Přes plánované vracení části peněz občanům letos obec počítá s navýšením těchto příjmů asi o šest milionů. Podle Kudery však část vybraných financí přijde na účet obce až ke konci roku, protože ČEZ neodvádí daň najednou, platby má rozděleny. Podle mluvčího elektrárny Dukovany Petra Spilky bude daň oproti loňsku činit po pětinásobném navýšení patnáct milionů korun. V Dukovanech už vědí, co se zbylými penězi udělají - půjdou na dokončení kanalizace, zvelebení školy a novou hasičárnu.

Zvýšit koeficient daně z nemovitostí mohly obce poprvé od tohoto roku. Na Vysočině tak zatím daň stoupla hlavně ve větších sídlech, zpravidla na dvojnásobek. Takové navýšení schválilo i město Havlíčkův Brod, nová vyhláška tam ale bude platit až od roku 2010.