V Kobylicích mají škodlivý zdroj vody

Kobylice - Kobylice na Novobydžovsku nejsou napojené na veřejný vodovod. Mají vlastní zdroj, jenže voda z něj vykazovala loni v září u některých chemických látek hodnoty vyšší, než povoluje hygienická norma. Právě kvůli tomu se dostala do ostrého sporu s vedením obce rodina Miroslava Havla, která se do Kobylic přestěhovala před pěti lety z Prahy. Stěžuje si na zdravotní obtíže.

Miroslav Havel sdělil, že voda někdy zapáchá po sirovodíku. Jeho choť Vlasta uvedla, že jejich dcera měla křeče v oblasti břicha. Prý bylo zjištěno, že po vodě. Místostarosta František Pražák předložil rozbor vody z loňského září. Překročené jsou hygienické limity vápníku, chlóru, sodíku a síranů o 30 procent. Vedení obce muselo vyzvat občany, aby z vody nevařili kojencům a nepili ji lidé s vysokým tlakem.

Podle místostarosty je kvalita vody horší v létě, lepší v zimě. Havlovi se s tím nechtějí smířit a pozvali do vsi hygieniky. Vedení obce tím rozzlobili. Starosta jim měl pohrozit odvetou. „Řekl, že když je zavolám, vodu nám odpojí a můžeme se z obce odstěhovat. Vzali jsme právní zastoupení, kde bylo toto jednání nazváno šikanou,“ nechal se slyšet Miroslav Havel. František Pražák řeči o hrozbě ze strany obce odmítá.

Kobylice jsou jednou z mála obcí, které se na Hradecku nepřipojily k veřejnému vodovodu a od 60. let čerpají vodu ze svého zdroje. Pavel Loskot ze společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové informoval, že pokud by se obec chtěla napojit na veřejný vodovod, nebyl by to prý problém. V nejbližších dnech odeberou hygienici v Kobylicích vzorky vody, aby ji podrobili dalšímu zkoumání.