Lázeňská sezona v Mariánských Lázních byla oficiálně zahájena

Mariánské Lázně - V Mariánských Lázních odstartovali sezonu tradičně - požehnáním léčivých pramenů. Slavnostního obřadu svěcení se ujal římskokatolický biskup František Radovský. Zahájení lázeňské sezony už je vlastně pouze tradicí, protože jak je všeobecně známo, novodobé lázeňství se provozuje celoročně. Sezona se však zahájit musí, pro město je akce příležitostí k propagaci. V zájmu úspěšnosti sezony je totiž třeba, aby se o Mariánských Lázních dostatečně mluvilo.

Po loňském žehnání pramenům prožily Mariánské Lázně dobrou sezonu, do hotelů a sanatorií největší lázeňské společnosti přijelo na 40 tisíc hostů, tedy přibližně tolik jako v roce 2007. Samoplátci i pojišťovny tady utratili skoro 670 milionů korun, do toho nejsou započteny tržby kaváren, restaurací, obchodníků a dalších služeb. S hospodářskou recesí, respektive krizí tu čekají letos asi o sedm procent méně hostů i nižší tržby. „Například v Rusku došlo k devalvaci rublu v desítkách procent, pro tuto klientelu pobyt v České republice najednou podraží. České pojištěnce to samozřejmě postihne také, přestože pojišťovny měly ve svých příjmech v loňském roce přebytky. Firmy propouštějí, snižují výrobu a platí podstatně nižší pojistné,“ uvedl finanční ředitel společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně Pavel Říha.

Zahájení lázeňské sezony už je vlastně pouze tradicí, protože jak je všeobecně známo, novodobé lázeňství je celoroční záležitostí. Sezona se ovšem zahájit musí, stojí to také dost peněz. „Krize nekrize, slavit se musí, je třeba, aby se o nás mluvilo. A myslím, že Mariánské Lázně na tom nejsou tak špatně,“ prohlásil starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král (ODS).

O minulém víkendu se v podobném duchu zahajovala lázeňská sezona v Karlových Varech, příští týden to čeká Františkovy Lázně.