Hradec Králové musí slevit ze smělého projektu opravy bulváru

Hradec Králové - Nikoliv požadovaných 660, ale pouze 180 milionů korun z evropských dotací dostal Hradec Králové na opravu největšího bulváru ve městě, Benešovy třídy. Radnici to zaskočilo. Některé části panelových domů jsou v havarijním stavu, představují nebezpečí pro okolí a zachrání je jenom okamžitá rekonstrukce. Přestože v minulých letech město investovalo do opravy Benešovy třídy asi 100 milionů korun, potřeba jsou další. Radnice přemýšlí o radikálním zásahu.

Projít pod panelovými domy na hradecké Benešově třídě začíná být riskantní, hrozí úraz. Třeba tak, že odpadne kus železné konstrukce rampy pro chodce před domem. „Střechy a rozvody ramp jsou v téměř havarijním stavu,“ uvedl předseda Komise místní samosprávy Hradec Králové - Benešova třída Bedřich Kabilka. Hradec chtěl získat 660 milionů z evropských dotací, aby celou Benešovu třídu, kde žije sedm tisíc lidí, naráz modernizoval. Dostal pouze 180 milionů. „V minulých letech jsme investovali do opravy Benešovy třídy asi 100 milionů korun. Než se však dojde z jednoho konce bulváru na druhý, už se může začít opravovat znovu. Je to velký žrout peněz a je třeba zvolit nějaký radikální zásah,“ prohlásil mluvčí Magistrátu Hradce Králové Václav Svoboda.

Tým architekta Pura, který smělý projekt opravy bulváru připravil, musí slevit, záměr rozdělí na etapy. „Začneme prostředkem a na prvních domech prosklené lávky naznačí, jak by to v konečné podobě všechno mohlo vypadat,“ potvrdil autor projektu modernizace architekt Alexander Pur. Asi 70 milionů, tedy 40 procent dotace, musí město vložit do privatizovaných bytových domů. Akutní je oprava výtahů a cena až půldruhého milionu na vchod. V jednom paneláku jsou však i tři společenství vlastníků, která se někdy stěží dohodnou, což může být brzdou oprav. „Rozpory tam vznikají. Kdyby v současné době dělali třeba fasádu, může se stát, že ten dům bude z poloviny oranžový a z poloviny v původním stavu,“ konstatuje Bedřich Kabilka.