Na Vodňansku se stále potýkají s následky dubnové povodně

Vodňansko - I když se život v obcích na Vodňansku pomalu vrací do normálu, chybí peníze, které slíbil kraj. Škody přesáhly 25 milionů korun. Těžce zvládají situaci hlavně místní zemědělci. O dubnové bouři hovoří jako o smrtícím zásahu. Jejich pole připomínají měsíční krajinu, voda odnesla ornici i zaseté obilí. Od státu ani kraje žádnou finanční injekci nedostanou. Omezují výrobu a propouštějí lidi.

Zemědělci z Pivkovic spočítali škody na 18 milionů miliony, teď spouští krizový plán. Zástupce zemědělské společnosti Pivkovice Radek Boška sdělil, že začalo propouštění zaměstnanců, tlumení výroby a investice byly zastaveny. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Petra Vorlíčka nebyla pohroma v takovém rozsahu, aby vláda uvolnila peníze.

Na peníze čekají čtyři obce, které ze svých rozpočtů obtížně pokryjí běžný úklid. Jen v Bílsku si práce vyžádaly přes milion korun. Kraj, který sliboval okamžitou pomoc, se hájí. Překážkou na cestě byly faktury, starostové je poslali se zpožděním, jak informoval hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). Dodal, že aktuální částka se pohybuje kolem dvou a půl milionu korun.

Do obcí se podle starostů pozvolna vrací běžný život. Lidé ale stále suší domy a likvidují naplavený odpad. Bagry už také pročistily koryta potoků. Zástupci kraje už žádná další zpoždění neočekávají. Peníze by se na obecních účtech měly objevit v závěru příštího týdne.