Zaměstnanci krajských nemocnic na Vysočině dostanou přidáno

Vysočina - Přímo z krajského rozpočtu uvolnili zastupitelé Vysočiny na platy zaměstnanců krajských nemocnic přes 32 milionů korun. V nemocnicích v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Novém Městě na Moravě a Pelhřimově bude dostávat měsíčně každý zdravotník o 500 korun a lékař o 1000 korun vyšší mzdu. Opatření začíná platit zpětně, tedy od dubna, a zatím by mělo trvat do konce roku. Zdravotníci jsou příjemně překvapeni.

Primář Nemocnice Jihlava Jiří Musil sdělil, že nikdo z personálu navýšení platů nečekal. S návrhem přidat peníze zdravotníkům z krajského rozpočtu přišel hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD). Jako bývalý primář pelhřimovské ortopedie sám poznal, že z nemocnic odcházejí kvalifikovaní pracovníci za lepšími výdělky. Je prý třeba dát najevo, že si kraj svých zdravotnických pracovníků velmi váží.

Vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Vysočiny Lukáš Kettner dodal, že cílem je také stabilizace zaměstnanců nemocnic. Nové opatření se týká 4,5 tisíce lidí pouze v krajských nemocnicích. Zdravotníci z jiných zařízení nebo třeba učitelé z krajských peněz přidáno nedostanou. Největší problémy s nedostatkem kvalifikovaného personálu jsou totiž právě v krajských nemocnicích.