Záchranáři cvičili na šumavské rozhledně

Plzeň - Návštěvník rozhledny dostal infarkt a záchranáři ho musejí ze čtyřicetimetrové věže dostat co nejrychleji dolů. I takový úkol dostali záchranáři na Šumavě. Na rozhledně Poledník u Prášil měly taktické cvičení speciální složky Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, horská služba a Správa Národního parku Šumava. Procvičovala se především součinnost složek při řešení případů, jež se v praxi často vyskytují.

Věž na Poledníku je vůbec nejvýše položenou rozhlednou na Šumavě. A to byl hlavní důvod, proč chtěli záchranáři absolvovat cvičení právě tady. „Nejsložitější na tom je, že ta rozhledna je na vrcholu těžko přístupná. Je tam pouze úzký žebřík a byl by problém s transportem zraněného člověka dolů,“ vysvětluje obtížnost cvičení Pavel Aubrecht z Horské služby Šumava. „Snášení zraněného člověka na nosítkách by bylo velice problematické, daleko snazší je to s pomocí letecké techniky,“ dodává referent Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava Petr Šrail. „V první řadě bylo cvičení zaměřeno na záchranu zraněného po plášti budovy,“ říká vedoucí cvičení Karel Hůla. „V reálu by ten zásah vypadal obdobně a vše by asi probíhalo rychleji,“ doplňuje Jan Schafhauser ze strážní informační služby NP a CHKO Šumava. 

Cvičení se uskutečnilo v rámci třídenní odborné přípravy instruktorů lezeckých skupin hasičů Plzeňského kraje. „Při cvičení jde především o součinnost všech složek, které jsou zde přítomny,“ zdůrazňuje Karel Hůla. „Podobná cvičení budou také probíhat na starých dolech, které se zde nalézají,“ uzavírá Petr Šrail. 

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Věž na Poledníku sloužila od 70. let minulého století k vojenským účelům, byl to přísně střežený areál protivzdušné obrany. Jako rozhledna pro veřejnost funguje betonová věž od roku 1998.