Dostavba Temelína je možná, rozhodne vláda

Temelín - Jestliže dojde k dostavbě Temelína, měla by se z obce, na jejímž katastru jaderná elektrárna leží, stát jedna z nejbohatších českých vesnic. Pokud nebude bránit stavbě, mohla by získat až 100 milionů korun v průběhu deseti let. Dohodu o dostavbě uzavřel ČEZ s Jihočeským krajem. Tomu slíbil dary a investice v hodnotě čtyř miliard. Temelínský obecní úřad by pak mohl začít rozdávat například slušné osobní auto pro každý pár nebo minimálně tři menší dětská hřiště na jednoho obyvatele.

Starosta Temelína Petr Macháček se v dubnu nechal slyšet, že vyjednávání obec začne na 20 milionech korun za rok. Zásadní jednání mezi obcí a ČEZem už skončila. Podle informací České televize se obě strany předběžně dohodly na kompromisu - Temelín by měl dostávat deset milionů korun ročně po dobu deseti let. Čísla zatím nejsou oficiální, ČEZ ale potvrzuje, že obec nepřijde zkrátka.

Mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták potvrdil, že obci Temelín ČEZ přispěje v deseti letech částkou v řádech desítek milionů korun. Po šumavské Modravě by se tak Temelín s necelými 800 obyvateli měl stát patrně druhou nejbohatší obcí Česka. Ze souhlasu s dostavbou má přitom profitovat i kraj. Řada místních politiků už s novými bloky i dohodnutými čtyřmi miliardami v podobě darů a investic počítá, jak poznamenal krajský zastupitel a poslanec Petr Braný (KSČM).

Ekologické organizace označují obě částky v poměru k zisku elektrárenského koncernu za směšné. I přes intenzivní jednání a téměř jistotu některých politiků zatím není o dostavbě Temelína zdaleka rozhodnuto. O zahájení, nebo zákazu stavby může rozhodnout pouze vláda. Patrně by tak měla učinit už ta, která vzejde z mimořádných podzimních parlamentních voleb.