Gondoly se přesouvají do Benátek

Praha/Benátky - Slavnosti gondol, které zažila Praha o víkendu, se přesouvají do italských Benátek. Češi jsou na oslavy také pozváni a italské město se připravuje důkladně. Začalo s restaurováním sochy svatého Jana Nepomuckého, patrona vod a mostů. Oslavy 280. výročí jeho svatořečení v Praze skončily, 7 největších benátských gondol na Vltavě vidělo až 35 tisíc diváků.

Radní italských Benátek Augusto Salvadori prozradil, že město už začalo restaurovat sochu Jana Nepomuckého z 18. století. Jako jediná socha v Benátkách stojí přímo na Grand Canalu. Předseda sdružení Benátčanů žijících v Praze Ulrico Bovo se nechal slyšet, že mostů je v Benátek až dost.

Po dokončení oprav chtějí Benátky pozvat na oslavy zástupce z Česka, včetně kardinála Miloslava Vlka. Augusto Salvadori informoval, že po odkrytí sochy budou po Grand Canalu plout benátské gondoly s italskými, českými a benátskými vlajkami.

V Praze teď připomíná legendu o svatém Janu Nepomuckém výstava Svatý na mostě v Muzeu Karlova mostu, která potrvá do konce letních prázdnin.