Vrtulníková základna se do Náměště zatím nestěhuje

Vysočina - Zastupitelé Vysočiny kritizují rozhodnutí vlády. Podle něj by se neměla stěhovat vrtulníková základna z Přerova do Náměště nad Oslavou. Přitom před třemi lety rozhodl kabinet opačně. K čemu teď bude náměšťská základna, která se už dva roky kvůli vrtulníkům modernizuje, sloužit, teď nikdo neví.

Rok 2003: letecká základna Náměšť nad Oslavou se modernizuje pro proudová letadla. Krátce na to se projekt za miliardy korun rozšiřuje tak, aby se do Náměště mohla přestěhovat vrtulníková základna z Přerova. To všechno však už po včerejším zasedání vlády neplatí.

„Jsme z toho hrozně zklamaní, protože nás to vrací zase zpět. Jestliže vláda hovoří o ročním odkladu, tak nás to vrací někam na začátek, do pochybností. Rok dohadů a ztráty času,” stěžuje si starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka. „Posun je v tom, že se řeklo: nejen Náměšť, ale i Přerov. A vrtulníky budou tady a v Náměšti jiný druh vojska,” dodává hejtman Olomouckého kraje Ivan Kosatík.

Co ale bude na draze modernizovaném letišti v Náměšti neví zatím přesně ani ministr obrany Šedivý. „Je to letiště, které je předurčené pro případné přijetí posil z NATO. Náměšť bude provozována tak, jak bylo plánováno, mínus ty vrtulníky.” Hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil ale tvrdí, že z takového rozhodnutí není jasné, zda bude letiště plnohodnotné. „Mě jde o to, aby náměšťské letiště fungovalo plně, aby tam buď byla letadla proudová, nebo vrtulníky. Ale aby tam bylo zaměstnáno tolik lidí, kolik nám bylo přislíbeno.”

„Pro nás to znamená, že se všechny kroky, které byly naplánované, odkládají o jeden rok,” dodává velitel přerovské základny Jaroslav Braun. Podle náčelníka štábu na letecké základně v Náměšti Petra Ivánka záleží na tom, co v Náměšti nakonec bude. „My jsme v každém případě schopni provozovat veškeré druhy letecké techniky.”

Hejtman kraje Vysočina a starosta Náměště nad oslavou chtějí co nejdříve jednat s ministrem obrany. Chtějí po něm slib, že základna zůstane funkční a bude v ní zaměstnáno nejméně 1000 lidí.