Záchranáři v Libereckém kraji spolu nemůžou komunikovat

Liberec - Liberečtí záchranáři nejsou spokojeni s komunikačním systémem Pegas - Matra. Ten pořídilo pro všechny kraje Ministerstvo vnitra. Jde o hlavní síť Integrovaného záchranného systému. Podle záchranářů je ale nefunkční.

Systém Pegas-Matra má umožnit spojení mezi všemi složkami Integrovaného záchranného systému. Na Liberecku se ale v praxi neosvědčil. „Problémy řešíme de facto neustále, protože je tady nedostatečné pokrytí signálem systému Pegas-Matra. Tyto problémy jsou nejčastěji v horských oblastech jako jsou Jizerské hory a Krkonoše,“ vysvětluje lékař Luděk Krčmář ze Zdravotní záchranné služby Libereckého kraje.

Matru zhruba za 5 miliard korun pořídilo pro všechny kraje ministerstvo vnitra. Většina zemí v západní Evropě přitom dala přednost jinému systému. „Nevím, proč jsme se tenkrát my rozhodli pro Matru, která nebyla nikde ve světě s výjimkou malé lokality ve Francii vyzkoušená,“ rozčiluje se Zdeněk Kubr ředitel Zdravotní záchranné služby Libereckého kraje.

Například u zdravotní záchranné služby systém mimo hranice jednotlivých okresů nefunguje. „Doposud totiž vozidla RZS v každém okrese našeho kraje pracují na jiné rádiové frekvenci, takže se mezi sebou nemohou domluvit,“ říká hejtman Libereckého kraje Petr Skokan (ODS).

Liberečtí hasiči problém vyřešili pořízením další techniky. „Ve výjezdových vozidlech profesionálních hasičů existují převaděče, které umí analogový systém přepojit na digitální,“ uvedla pro ČT tisková mluvčí HZS Libereckého kraje Iva Michaličková.

Podle zdravotní služby jsou ale převaděče pro Matru, stejně jako samotné vysílačky, velmi drahé. „Například jedna ruční stanice stojí zhruba 100 000 korun. My analogovou ruční stanici pořídíme kolem 20 000 na profesionální úrovni,“ rozčiluje se ředitel Kubr.

Ministerstvo vnitra se odmítlo k celé záležitosti vyjádřit. S žádostí o dokoupení potřebného vybavení u něj nepochodil ani Liberecký kraj. Ministerstvo hejtmanu Skokanovi odpovědělo, aby kraj zesilovací stanice dokoupil na vlastní náklady.

Na dokoupení převaděčů a zesilovacích stanic teď kraj vyčlenil 2,5 milionu korun. Od ledna by tak komunikační systém pro záchranáře měl být úplně funkční.