Lidé z Třebíče pomáhají ukrajinským seniorům

Třebíč - Chudým a nemocným lidem na Ukrajině pomáhá projekt Adopce seniorů na dálku, do kterého se prostřednictvím ostravské a třebíčské charity zapojilo už 350 českých dobrovolníků. Každý z nich posílá peníze na léky, jídlo a třeba i topení. Senioři mají na Ukrajině často velmi špatné životní podmínky.

„Sama jsem ztratila blízké a syna. Také mám nemoci a vím, jaké to je být sama,” říká dárkyněDaniela Langová z Třebíče, která se prostřednictvím charity stará o stařenku z Ukrajiny. Ta trpí vážným onkologickým onemocněním.

Jednotliví dobrovolní dárci přispívají na ukrajinské seniory každý rok částkou 1800 korun. Jen Třebíčská charita nyní eviduje 90 dárců.

„Jsou to i mladé rodiny, které mají zájem o adopci, ale většina jsou staří lidé nad 60 let,” uvedla koordinátora projektu Marie Paločková z Oblastní charity Třebíč.

Pomoc je na Ukrajině opravdu potřebná. Podle ředitele třebíčské charity Petra Jaška jsou podmínky na Ukrajině velmi krušné. Například výše důchodů v přepočtu na české peníze většinou nepřesahuje částku 2000 korun.

Peníze od českých dárců nedostávají senioři na Ukrajině hotově. Hospodaří s nimi jejich pečovatelky. Jen tak se dá podle pracovníků charity zabránit okradení či zneužití peněz.

„Finanční prostředky ošetřovatelky rozdělují a nakupují pro ně potraviny, léky či otop na zimu. Zkrátka to, co ten konkrétní člověk potřebuje," dodává Petr Jašek.

Letos se dárci poprvé podívali za svými seniory na Ukrajinu, a to díky Třebíčské charitě. Další setkaní na Ukrajině by mělo opět proběhnout v příštím roce.