České pálenice praskají ve švech

Jižní Morava - Pěstitelské pálenice letos doslova praskají ve švech. Kvůli dobré úrodě sem lidé vozí sudy naplněné ovocem nebo kvasem. Na Vysočině se letos lidé těší hlavně na slivovici.

Tradiční obrázek snad každé pěstitelské pálenice u nás - na sudy přeplněném dvoře to voní ovocným kvasem. Pěstitelé jsou teď v očekávání, jak celý proces pálení nakonec dopadne. „Snažili jsme se, hlídali jsme kvas, tak doufáme, že bude mít i chuť podle toho,” doufá v dobrý konec Bohumil Zápotočný, pěstitel z Kalhova u Humpolce.

Některé pálenice a lihovary už dokonce musejí další ovoce odmítat, protože mají přeplněnou kapacitu. Mimořádná úroda sem totiž láká stále nové zákazníky – jedním z nich je například Michal Kulhánek z Jihlavy: „Letos úroda švestek byla tak překvapivá, že jsem neodolal a je to moje premiéra. Doufám, že to vyjde letos.”

V pálenici Jiřího Smejkala ve Stonařově na Vysočině se každoročně pálí nejvíce calvadosu z jablek, letos ovšem i tady bude vonět hlavně slivovice. „Těch jablíček se nám nesešlo tolik, kolik jsme předpokládali, ale jak říkám, je to na úkor těch švestek,” vysvětluje Smejkal.

Do pěstitelských pálenic láká lidi hlavně výhodná cena. Ta je v porovnání s pálenkami v obchodech nižší kvůli zvýhodněné spotřební dani. Za litr stoprocentního alkoholu zaplatí pálenice 133 korun, pro prodej v obchodech je daň dvojnásobná.

Zapečetěná měřidla chodí do pálenic namátkově, ale často, kontrolovat celní správa. Také evidence pěstitelů musí být důkladná a vypálit si mohou jen omezené množství alkoholu, a to 30 litrů stoprocentního alkoholu na domácnost.

V některých pěstitelských pálenicích si mohou zákazníci objednat i tzv. zestaření pálenky. Ultrazvukový přístroj dokáže nahradit až rok jejího postupného zrání.