Chráněné dílny se obávají o svou budoucnost

Královéhradecko - Ekonomická krize působí problémy řadě firem, ale u chráněných dílen, které zaměstnávají lidi se zdravotním handicapem, to platí dvojnásob. Tvrdí to jejich provozovatelé. Dílny závislé na výrobě pro jiné podniky takřka osiřely. Například v chráněné dílně v Jaroměři dostalo výpověď šest zdravotně postižených. Zástupci pracovních úřadů to tak černě ovšem nevidí.

Jednatel společnosti Company Servis z Jaroměře Michal Vejprava se nechal slyšet, že zhruba polovinu zakázek přebrali společnosti obchodující s asijským zbožím, které se ve velkém počtu objevily v posledních třech letech. Podobný problém má i novopacké sdružení Život bez bariér. Doplácí na to, že je zaměřené na výrobu věcí, které firmy nutně nepotřebují, jako například propagační materiály a upomínkové předměty.

Účetní z chráněné dílny Filipa v Lázních Bělohrad Jitka Záňová sdělila, že v porovnání s loňskem má dílna o třetinu méně zakázek. Ředitel náchodského úřadu práce Michal Pejskar v tom však pro budoucnost chráněných dílen problém nevidí. Říká, že ekonomická krize postihla zkrátka všechny. Navíc podle něj mají dostatečnou podporu státu.

Reportáž a vstup Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Podle zástupců dílen však státní dotační politika patří mezi to hlavní, co by se mělo změnit. Nelíbí se jim hlavně zpoždění dotací, které dostávají na mzdy pro handicapované. Vyplácejí se jen jednou za čtvrtletí.