Karlovarský kraj řeší problém s úbytkem vesnických škol

Praha - Několik základních škol v Karlovarském kraji musí každoročně i přes dotace místních uřadů uzavírat svůj provoz. Důvod je jednoduchý - obecní školy se potýkají s nedostatkem žáků. Protože většina rodičů jezdí za zaměstnáním z venkova do města, je pro ně výhodnější brávat děti s sebou do městských škol. Nenaplnění státem stanovených kapacit tak znamená snížení státních dotací, a proto jsou místní úřady nuceny školy mimořádně dotovat či je rovnou uzavírat. S novým řešením přišli radní v Lomnici u Sokolova. Oznámili záměr poskytovat rodičům příspěvek za ponechání dětí v místní škole.

Za zapsání do první třídy radnice vyplatí rodičům žáka 3 000 korun. Další 2 000 korun ročně potom dostanou rodiny, pokud jejich dítě vytrvá ve zdejší škole až do páté třídy. Do lomnické devítiletky chodí v současnosti 130 žáků a vedení školy již delší domu řeší existenční potíže. Dětí je podle norem málo, kvůli čemuž škola funguje v režimu výjimky. Letos se navíc přihlásili do první třídy pouze tři místní školáci. Radnice musí ročně dávat na platy učitelů 250 tisíc korun. „Školku máme plnou. Je zde 50 dětí a nemáme je pomalu kam dát. Jsme 4 kilometry od Sokolova a děti nám přetahují velká města,“ popisuje starosta Lomnice Miloslav Matoušek.

Typickým příkladem posledních let je bývalá škola v nedaleké Dasnici. Její provoz se před 5 lety nepodařilo i přes velkou snahu vedení obce zachránit. Tamní děti nyní jezdí do škol v Sokolově či Kynšperku. Z dasnické školy bude podle plánů v budoucnu turistická ubytovna.

Reportáž a vstup Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Příspěvky nepomohly ani škole v Drmoulech u Mariánských Lázní. K úbytku žáků se navíc přidává problém financování učitelů. „Peníze se raději vložily do vybavení školy, to znamená na zřízení počítačové učebny nebo vybavení tělocvičny,“ dodala starostka Drmoul Vladislava Chaloupková. V současnosti je v Karlovarském kraji 125 základních škol a zhruba 5 jich ročně zmizí. Doplácet na platy učitelů musí až 20 radnic v regionu.